Насловна Најновије Родио се осмомилијардити становник Земље

Родио се осмомилијардити становник Земље

284
0
Према подацима сајта Worldometer, број људи на планети од овог јутра премашује осам милијарди, што значи да нас има двоструко више него 1976. године.

Још се чека на званично саопштење Уједињених нација. Број становника ће наставити да расте, али не тако великом стопом.

Највише становника има Кина, али се очекује да ће је Индија догодине сустићи.

Сајт Worldometer, који се ослања на податке институција, али и пројекције, прати пораст броја становника на планети и овог јутра је показао да се родио и осмомилијардити човјек, становник Земље.

На планети је 1800. године живјело милијарду људи. Двомилијардити Земљанин родио се 1930. године. Само 30 година касније, на Земљи је било три милијарде људи, а 1976. године четири милијарде. Од тада се популација људи удвостручила.

У нашем региону рођена су петомилијардита и шестомилијардита беба – 11. јула 1987. у Загребу је рођен Матеј Гашпар из Загреба (петомилијардита беба), а 12. октобра 1999. у Сарајеву је са 3,5 килограма рођен Аднан Мевић (шестомилијардита беба).

Седмомилијардити становник Земље рођен је 31. октобра 2011. године. На церемонији у индијској држави Утар Прадеш симболично је предат сертификат дјевојчици Наргис Кумар као седмомилијардитом становнику Земље.

Популациони фонд УН овакав пораст становништва види као велики успјех, будући да је порастао животни стандард, продужен животни вијек, квалитетнији су здравствена заштита и услуге.

Према подацима УН свјетска популација тренутно расте најспоријом стопом од 1950. године и могла би достићи око 8,5 милијарди 2030., 9,7 милијарди 2050. године, а врхунац од око 10,4 милијарде људи очекује се 2080-их.

Осам земаља биће носиоци раста свјетског становништа – Демократска Република Конго, Египат, Етиопија, Нигерија, Пакистан, Филипини и Танзанија.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Бањалуци научни скуп „Тридесет година Републике Српске“
Сљедећи текстМилица Ијачић разбија предрасуде