Насловна Најновије Ситуација на сјеверу Космета мирна, без инцидената током ноћи

Ситуација на сјеверу Космета мирна, без инцидената током ноћи

170
0

Ситуација на сјеверу Kосова и Метохије је мирна, послије насилних упада припадника специјалне полиције Росу у општинске зграде у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу.

Током ноћи није било инцидената, иако су припадници Росу остали у објектима и испред општинских управних зграда.

Специјалци Росу синоћ нису дозволили приближавање, нити улазак у општинске зграде радницима обезбјеђења.

Испред свих објеката постављена су оклопна возила, а припадници Росу у пратњи полиције, настављају да држе у блокади све прилазне путеве општинским објектима.

На зградама општинске управе у Лепосавићу и Зубином Потоку, истакнуте су заставе самопроглашеног Kосова, док су са зграда и свих прилазних путева скинуте заставе Србије.

Чланице Kвинте – Француска, Италија, Њемачка, Велика Британија и САД, позвале су приштинске власти да се „одмах повуку“.

„Осуђујемо одлуку косовских власти да насилно уђу у општинске објекте на сјеверу Kосова, упркос нашем позиву на уздржаност. Позивамо косовске власти да се одмах повуку и блиско сарађују са Еулексом и Kфором“, наводи се у саопштењу, у којем је осуђен и напад на Еулекс у Звечану.

У саопштењу Kвинте изражава се и забринутост због одлуке Србије да подигне степен приправности Оружаних снага на административној линији.

„Позивамо све стране на максималну уздржаност и избјегавање хушкачке реторике“, наводи се у саопштењу.

Из KФОР-а су поновили позив странама на уздржавање од једностраних акција, уз подсјећање да на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности, имају мандат да сачувају мирно и безбједно окружење за све грађане на Kосову и Метохији.

Поводом насилног упада припадника полиције самопроглашеног Kосова у зграде општина на сјеверу покрајине, за данас је у Београду заказана сједница Савјета за националну безбједност Србије.

ИЗВОРсрна, фото Anadolija
Претходни текстУ Бијељини почиње дводневни Сајам цвијећа
Сљедећи текстДушко Јовановић убијен на данашњи дан прије 19 година