Насловна Најновије “Сусрети српских земаља“ на Јахорини

“Сусрети српских земаља“ на Јахорини

138
0

Традиционална културно-спортска манифестација „Сусрети српских земаља“, почињу данас на Јахорини уз учешће Срба из земаља региона.

Овогодишњи, 26. по реду „Сусрети српских земаља“, одржавају се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и слоганом „Вјера и јединство наша снага“, а у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, Представништва Републике Српске у Србији и уз помоћ дугогодишњих пријатеља.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, рекао је раније, да од 1995. године, „Сусрети српских земаља“ кроз спортско дружење и садржајне програме, на најбољи начин доприносе очувању веза Републике Српске и Србије и очувању идентитета српског народа.

„Програми су не само на Јахорини, већ и на Палама, Источном Сарајеву и Сокоцу. У тој сарајевско-романијској регији, у три-четири дана, биће интензивна културно-спортска активност, прије свега да би се рекло колико је важно да радимо на очувању нашег језика и писма и да градимо наше односе“, навео је Цицовић.

Предсједавајући скупштине Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ Љубинко Стојановић, подсјетио је да су 1995. године започели „Сусрете“, као најстарију манифестацију у Републици Српској.

„На почетку то је била организација која је окупљала рекреативце скијаше са одређеним садржајима културе, а сада слободно могу да кажем да је, осим тог спортског дела, прерасла у сабор културе српског народа из целог региона“, рекао је Стојановић.

Организатори истичу да ће бити учесника који долазе из Београда, Kосовске Митровице, Бањалуке, као и из Kуманова у Сјеверној Македонији, који ће се првог дана манифестације окупити у хотелу „Рајска долина“ на Јахорини.

У 12.00 часова, биће организовано такмичење у велелслалому на стази „Пољице“, а за 17.00 часова предвиђен је концерт „Србских православних појаца“ из Београда и KУД-а „Kосовски божур“ из Kосовске Митровице у Kултурном центру Источно Сарајево.

Сутра ће бити организовано „Српско коло“ на Јахорини у хотелу „Рајска долина“ у 12.00 часова, а у 17.00 часова у Српском културном центру Пале концерт KУД-а „Градимир“ из Београда, „Српски вез“ из Kуманова и „Веселин Маслеша“ из Бањалуке, а посљедњег дана, 10. априла, предвиђен је растанак учесника.

Први „Сусрети српских земаља“ организовани су у фебруару 1995. године, а учесници су били први туристи на олимпијској Јахорини.

Учесници из Вуковара, Београда, Новог Сада, Велике Плане и Пала, њих око 140, тада су у веома тешким условима, уз културне, спортске и хуманитарне садржаје допринијели бољем упознавању и стварању блиских веза међу Србима из разних крајева.

ИЗВОРсрна,
Претходни текстНавршило се 29 година од нерасвијетљене смрти новинарке Даде Вујасиновић
Сљедећи текстВишковић наставља посјету Кини