Насловна Вијести „Украјина је банкротирала“

„Украјина је банкротирала“

226
0

Украјина је изгубила финансијску независност и не може да преживи без западних средстава, саопштио је предсjедник Државне думе Русије Вјачеслав Володин, преносе Новости.

Он је навео да „прикупљени порези чине само 40% буџета земље“, а од тога више од 60% одлази на војску. Мjесечни дефицит Украјине износи пет милијарди долара, подсjетио је Володин.

„Украјина је банкротирала, без помоћи Вашингтона и Брисела, Kијев више не може да испуњава своје обавезе према грађанима. Земља је изгубила своју финансијску независност“, закључио је Володин.

У недавном интервјуу за „РБK Украјина“, украјински министар финансија Сергеј Марченко, рекао је да ће буџет за наредну годину бити „изузетно неизвjестан“ због „ратних услова“.

Према рijечима Олега Устенка, савjетника украјинског предсjедника за економска питања, очекује се да ће дефицит државног буџета Украјине до краја године достићи 50 милијарди долара. То је око 30-35 одсто БДП-а земље, рекао је он у телевизијском интервјуу прошлог мjесеца, додајући да је таква ситуација настала због рата.

Kијев наводи да му је потребно пет милијарди долара мjесечно као помоћ западних спонзора. Међутим, Устенко је рекао у јулу да ће им требати додатних четири милијарде долара мjесечно у наредна три мjесеца да покрију трошкове хитног смjештаја и поправке станова за милионе људи, као и да финансирају основни минимални приход за оне који су остали без посла.

ИЗВОРНовости
Претходни текстЈокић „згазио“ Нијемце, Србија освојила Суперкуп!
Сљедећи текстКатић: За три пројекта спортско-рекреативне зоне око 968.000 КМ