Насловна Најновије У Сарајеву изложба „Невесињска олимпијада – дио свјетског културног насљеђа“

У Сарајеву изложба „Невесињска олимпијада – дио свјетског културног насљеђа“

134
0

Изложба „Невесињска олимпијада – дио свјетског културног насљеђа“ биће данас отворена у Сарајеву поводом Међународног дана музеја.

Та изложба први пут је представљена у Музеју Херцеговине у Требињу 2019. године, чиме је званично почела промоција те готово 150 година старе манифестације – навели су из требињског Музеја Херцеговине.

Аутор је виши кустос етнолог Божана Ђузеловић у Музеју Херцеговине у Требињу, а приликом рада на изложби кориштена је документарна грађа Југословенске кинотеке, новински чланци, награде такмичара, као и монографија „Невесињска олимпијада“ Драгомира Граховца.

– Изложба „Невесињска олимпијада“, на чијим борилиштима су, након напорних сеоских радова, снаге одмјеравали људи сељаци, орачи, косци, али и професионални спортисти, било је и оних који су учествовали на модерним Олимпијским играма, попут Алексе Ковачевића, а приказана је на 20 паноа и кроз каталог изложбе – навели су из Музеја.

„Невесињска олимпијада“ је након „Змијањског веза“ и „Брања траве Иве на Озрену“ треће нематеријално културно добро на Унесковој листи из Републике Српске.

Изложба је припремљена уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, Управног одбора „Невесињска олимпијада“, невесињске општине и Туристичке организације, те Радио Невесиња.

Изложба о Невесињској олимпијади у Олимпијском музеју Сарајево биће отворена у 12.00 часова, а публика ће моћи да је погледа до 1. јуна.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДјеца фудбалског клуба „Гласинац 1936“ јутрос отпутовала на Међународни турнир „Трофеј Будва 2023“
Сљедећи текстСкупштина прије тридесет година озваничила одбијање Венс-Овеновог плана за БиХ