Насловна Магазин Култура У Сремским Карловцима свечано отворено „Бранково коло“

У Сремским Карловцима свечано отворено „Бранково коло“

172
0

Манифестација „Бранково коло“ посвећена српском пјеснику Бранку Радичевићу свечано је отворена данас у Сремским Карловцима, гдје је „Велика повеља Бранковог кола“ уручена глумици Мири Бањац за животно дјело, а „Статуета Бранка Радичевића“ пјеснику Братиславу Милановићу.

Пола вијека од оснивања „Бранковог кола“ свечано је обиљежено у Карловачкој гимназији, најстаријој српској гимназији, са богатим пјесничким, драмским и музичким програмом.

Манифестација, која траје до 19. септембра, биће одржана и на Стражилову и у Новом Саду.

Скуп у Карловачкој гимназији свечано је бесједом о Радичевићу отворио пјесник Братислав Милановић, који је истакао да је Бранко Радичевић био дар српском народу какав се добија само једанпут у цијелој једној епохи, саопштено је из „Бранковог кола“.

Према његовим ријечима, од објаве пјесама Бранка Радичевића, у историји српске поезије вријеме почиње другачије да се рачуна – поезија прије Бранка и поезија послије Бранка.

На скупу је Мири Бањац уручена „Велика повеља Бранковог кола“ за животно дјело, за узвишену сарадњу током протеклих деценија у Сремским Карловцима и на Стражилову за „надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“.

У десетој деценији свога живота, легендарна глумица Мира Бањац, захваливши за високо признање, говорила је стражиловске Бранкове стихове, присјећајући се незаборавних наступа на „Бранковом колу“ у протеклих 50 година.

Глумица Весна Чипчић казивала је поему „Кикинда“ Мирослава Антића, након чега је истакла да је одушевљено учила од Мире Бањац како се говори поезија, то јест, упијала на Стражилову ранијих година како Мира говори Микину поему „Војводина“.

У пјесничком дијелу програма, у блоковима, наступили су врсни пјесници разних генерација и поетика, махом ранији добитници награда „Печат вароши сремскокарловачке“ и „Стражилово“.

Наступили су и Хор и ансамбл новосадске Змај-Јовине гимназије, са диригентом Јованом Травицом, изводећи химну „Бранково коло“ композитора Светолика Пашћана Којанова и „Српкињу“ Исидора Бајића из опере „Кнез Иво од Семберије“ коју је као историјску драму написао Бранислав Нушић.

Опереска пјевачица Весна Аћимовић у клавирској пратњи Маје Грујић пјевала је антологијску Бранкову пјесму „Девојка на Студенцу“, а млада глумица Даница Петров говорила чувену Радичевићеву пјесму „Укор“.

Предсједник „Бранковог кола“ Ненад Грујичић истакао је да овакво свечано отварање „Бранковог кола“ и програм цијеле манифестације зацјељују и лијече напаћене људске душе у времену ирационалних и предапокалиптичних догађаја отварајући тако смисао човјековог боравка под Сунцем.

Сутра ће на Стражилову овогодишњи лаурат награде „Стражилово“ за цјелокупни стваралачки опус Божидар Мандић положити цвијеће и прислужити свијеће на Бранковом гробу, а код „Бранковог чардака“ и споменика Бранку свечано ће бити уручена престижна награда „Стражилово“ младим пјесницима и одржан традиционални „Стражиловски митинг поезије“.

„Бранково коло“, које се одржава 51. пут, протиче у знаку 175 година од штампања у Бечу /1847/ прве књиге „Песме“ Бранка Радичевића, затим „Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша, „Новог завјета“ у преводу Вука Караџића и студије „Рат за српски језик и правопис“ Ђуре Даничића.

Бранко Радичевић се у Карловачкој гимназији, с братом Стеваном, школовао од 1835. до 1841. године.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра Свјетски дан прве помоћи
Сљедећи текстТанго и Темпо на Међународном дјечијем фудбалском фестивалу у Ужицу