Насловна Најновије Лица са инвалидитетом уз подршку студената показала свој умјетнички дар

Лица са инвалидитетом уз подршку студената показала свој умјетнички дар

111
0

Фочанско Удружење слијепих и слабовидих и студенти Медицинског факултета, организовали су данас у Фочи културно-умјетнички програми изложбу рукотворина, чиме су жељели да покажу и поруче да особе са инвалидитетом знају да буду веома креативне и да заслужују већу подршку ширег друштва.

Осим чланова Међуопштинског удружења слијепих и слабовидих из Фоче, учествовали су и чланови удружења слијепих и слабовидих из Источног Сарајева, Зворника и Власенице, те штићенице Дома за лица са инвалидитетом из Вишеграда и чланови фочанског Удружења особа са тешкоћама у развоју „Трачак наде“.

У сали Градског позоришта учесници програма рецитовали су своје стихове, пјевали и плесали, показали су да знају и лијепо да свирају, а затим су у Центру за културу и информисање организовали изложбу плетених, везених, украсних и разних ручних радова.

Дефектолог Дома за лица са инвалидитетом из Вишеграда Маја Вукадиновић, рекла је да своје кориснице свакодневно спремају путем умјетничких секција и да једва чекају да их неко позове да би показале шта знају.

„Представили смо се пјесмама и рецитацијама, а наша корисница Загорка Kљајић је свирала хармонику, она је самоука, све пјесме сама научи, много је музикална. Много смо захвални студентима из Фоче, увијек нас се сјете наше установе и наших корисница, што њима много значи“, додала је Вукадиновићева.

У програму је учествовао и секретар Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево, Јовица Мијатовић.

„Пишем есеје, приповијетке, пјесме, а за ову прилику рецитована је моја пјесма о нашој недавно преминулој чланици Сањи Божић са Сокоца. Људи са инвалидитетом знају да буду веома креативни, само друштво треба мало више да стане иза њих, да им пружи финансијску и сваки други вид подршке“, рекао је Мијатовић.

Студенткиња Одсјека специјалне едукације и рехабилитације Медицинског факултета у Фочи Адријана Јанковић рекла је да су програм назвале изворним грчким термином „Моусике“, што значи умјетност муза.

„Музе су биле инспирација свим умјетницима, а овим програмом хтјели смо да одамо признање свим женама и мајкама. Циљ нам је да пробудимо свијест шире јавности о особама са инвалидитетом, да покажемо колико и шта све они могу“, рекла је Јанковићева.

Она је подсјетила да су студенти Медицинског факултета недавно организовали и осмомартовску добротворну акцију за штићенице Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду.

Предсједник Међуопштинског удружења слијепих и слабовидих Фоче, Чајнича и Kалиновика, Дара Ђајић, рекла је да је циљ да окупе што више организација лица са ин валидитетом и да остваре што бољу сарадњу.

„Ми смо и ранијих година организовали књижевне вечери, изложбе помагала особа са инвалидитетом, шаховске турнире, у складу са нашим могућностима. Иначе смо удружење од посебног јавног интереса и сматрамо да заслужујемо мало више пажње друштва“, рекла је Ђајићева и захвалила студентима из Фоче за сталну подршку.

Организацију културно-умјетничког програма „Моусике“, помогли су фочанска Туристичка организација, Музеј Старе Херцеговине и Центар за културу и информисање Фоча.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМилиновић: Највећи спортски догађај у историји Српске
Сљедећи текстЗеленовић оставио огроман траг на пољу културе и умјетности