Насловна Најновије Свједок видио премлаћивање војника ЈНА у фискултурној сали “Фиса“

Свједок видио премлаћивање војника ЈНА у фискултурној сали “Фиса“

115
0

Свједок Тужилаштва Борислав Ђурђевић, рекао је данас на рочишту у предмету „Ејуп Ганић и други“, да је био у колони која је заустављена у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године, те да је видио да су заробљени војници ЈНА одведени у фискултурну салу „Фиса“ били премлаћивани.

Ђурђевић, који је у то вријеме био старјешина у служби за информисање при команди Друге војне области која је била смјештена на Бистрику, испричао је да су у априлу 1992. године почели спорадични напади на команду, када је евакуисан њен оперативни дио.

Он је навео да је 2. маја 1992. године добијена информација да је нападнут Дом армије у Сарајеву, те да је наређено да се пошаље диверзантски одред који би помогао војсци у Дому армије.

„Они су са мајором Марком Лабудовићем кренули од Војне болнице, али су пресретнути на Скендерији, те је на њих почела паљба“, рекао је Ђурђевић и додао да је Лабудовић тада рањен, а њима наређено да покушају извући страдале и рањене.

Свједок је додао да је након тога почела пуцњава и на команду, која је трајала до 3. маја, када је са представницима међународних снага договорена евакуација команде, преноси Бирн.

Према његовим ријечима, генерал Милан Аксентијевић је дошао у команду и пренио договор, наког чега су се војници почели паковати, те донесена наредба да се изађе у маршевском покрету.

„Што значи без борбе“, нагласио је свједок.

Ђурђевић је додао да је након што је колона кренула видио војнике са зеленим тракама и љиљанима, који су били постројени са обје стране улице, те да су војници ЈНА, након што је колона стала постројени и одведени у Центар јавне безбједности, а након тога у фискултурну салу „Фиса“.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Наредно рочиште заказано је за 21. фебруар.

ИЗВОРСрна, фото илустрација архив РТС
Претходни текстВучић: У прошлим ратовима Хрвати убили мог деду и спаљивали куће породици
Сљедећи текстТребиње: Финале Купа Српске у кошарци – очекује се спектакл